Vanilj- och färskostmousse med hjortron

Vanilj- och färskostmousse med hjortron
Foto: TV4

Vanilj- och färskostmousse med hjortronmylta och hasselnötscrunch.

Vaniljfrön finns att köpa i burk. Hittar du det inte går det bra med 1.5 skrapad vaniljstång eller 3 tsk vaniljsocker.

Vintips

Josef Andert Beerenauslese, art.nr. 4589, 81 kr. Till hjortron och ost är en Beerenauslese perfekt. Syran kommer lyfta hjortronen och sötman kommer att höja ostupplevelsen.

Sofias meny består även av

Rökt älghjärta


Helstekt oxfilé



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

4 april 2011
Visa mer
4

Du behöver

Mousse

  • 100 g färskost av Philadelphia-typ
  • 2 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljfrön eller 1.5 skrapad vaniljstång
  • 1 st gelatinblad

Hasselnötscrunch

  • 100 g smör
  • 100 g ljust muscovadosocker
  • 100 g hasselnötskärnor
  • 100 g vetemjöl

Hjortronmylta

  • 200 g hjortron
  • 0,5 dl socker
  • 1 skvätt hjortronlikör

Till garnering

  • citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

  1. Mousse
    Ta fram tre skålar.
  2. Separera äggen och lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan.
  3. Vispa vitorna till ett vitt, fast skum.
  4. Vispa grädden ganska hårt i den tredje skålen.
  5. Blanda gulorna med färskost socker och vanilj.
  6. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  7. Smält i micro eller på spis och blanda med lite av färskostblandningen först, sen med resten.
  8. Vänd försiktigt ner grädden i färskostblandningen och slutligen äggvitorna. Vänd ner med slickepott med stora luftiga tag så att moussen blir just luftig.
  9. Fördela i fyra glas och ställ kallt i minst två timmar.
  10. Hasselnötscrunch
    Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Kör smör, muscovadosocker, hasselnötter och mjöl i en matberedare till en smulig massa.
  12. Fördela smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
  13. Baka i ugnen fem minuter.
  14. Rör om och baka fem till och upprepa proceduren till smulorna har fått fin färg.
  15. Låt svalna.
  16. Hjortronmylta
    Rårör hjortron, socker och likör.
  17. Vid servering
    Fördela myltan på moussen följt av crunchet.
  18. Garnera med citronmeliss och pudra florsocker över.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept