Oxfilé med potatis- och jordärtskockspuré

Oxfilé med potatis- och jordärtskockspuré
Foto: TV4

Helstekt oxfilé serveras med potatis- och jordärtskockspuré, sidfläskströssel, rödvinsky och karamelliserade morotsremsor.

Vintips
Azabache Organic Crianza, art.nr. 2708, 79 kr.
En klassisk Rioja som är ekologisk odlad. De klassiska vaniljtonerna kommer lyfta upp sötman i jordärtskockorna och morötterna. Faten och kryddorna kommer matcha filén. Använd gärna samma vin i rödvinsskyn.

Sofias meny består även av

Rökt älghjärta


Färskostmousse med hjortron



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 mars 2011
Visa mer

Du behöver

Kött

  • 1 kg oxfilé av god kvalitet
  • Flingsalt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • 1 knippe rosmarin och timjan
  • olja och smör att steka i

Rödvinssky

  • 1 st gul lök, stor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1-2 st morötter
  • 1 bit rotselleri
  • 0,5 flaska rödvin, kraftigt
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • 2 st lagerblad
  • 3 kvistar rosmarin, färsk
  • 3 kvistar timjan, färsk
  • Sky från köttet
  • 25 g smör

Puré

  • 1 kg mandelpotatis
  • 300 g jordärtskockor, ca
  • 3 dl grädde
  • 50 g smör
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Sidfläskströssel

  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 klick smör

Morotsremsor

  • 4 st morötter, stora
  • 25 g smör
  • 3 msk råsocker
  • 1 kruka bladpersilja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Kött
    Putsa filén från hinnor.
  2. Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Hacka örterna och rulla köttet i dem samt rikligt med salt och peppar.
  4. Hetta upp olja och smör i en panna och bryn köttet runt om på mycket hög temperatur så att det får en fin yta.
  5. Lägg över köttet i ugnsfast form med spar köttsaften i pannan till skyn.
  6. Sätt in köttet och ta ut vid 56 grader innertemperatur.
  7. Låt det därefter vila i folie i ca 15 minuter så blir innertemperaturen 58 grader.
  8. Sky
    Skala lök, vitlök, morötter och rotselleri.
  9. Skär i klyftor.
  10. Fräs hastigt i kastrull.
  11. Slå på vinet och de övriga ingredienserna.
  12. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme under lock i ca en timme.
  13. Häll på köttsaft när köttet brynts och vilat i folie.
  14. Puré
    Skala potatis och jordärtskockor.
  15. Koka mjuka i varsin kastrull då potatisen tar längre tid.
  16. Häll av och lägg i en stor kastrull.
  17. Kör slätt med elvisp.
  18. Värm grädde och smör och häll ner i purén till önskad konsistens.
  19. Smaka av med salt och peppar.
  20. Håll varm till servering.
  21. Strössel
    Ta bort svålen på sidfläsket och skär sen i fina små bitar.
  22. Värm smör i en panna och stek fläsket krispigt.
  23. Låt rinna av ordentligt på hushållspapper.
  24. Morotsremsor
    Skär fina remsor av morötterna med hjälp av en potatisskalare.
  25. Hetta upp smöret i en panna och fräs morötterna en minut på hög värme.
  26. Slå på råsocker och låt remsorna karamelliseras.
  27. Smaka av med salt och peppar.
  28. Strö över hackad persilja vid servering.
  29. Vid servering
    Tranchera köttet i ganska tunna skivor.
  30. Sila skyn, smaka av med salt och peppar.
  31. Klicka i smöret i skyn, rör slät och håll varm.
  32. Arrangera allt fint på tallrikar, gärna varma. Strösslet ska strös över purén.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning från kända varumärken Se fler

Fler goda recept