Smakrik fläskfilé med sötpotatisfries och tryffelmajo

Fläskfilé med sötpotatispommes Scan NY
Foto: Scan

Smakrik fläskfilé med sötpotatisfries och tryffelmajo

23 ingredienser

45 min + väntetid

Den här fläskfilén blir så saftig och smakrik tack vare den goda marinaden. Servera med lyxiga tillbehör som sötpotatisfries och tryffelmajo!

Fläskfilé - allt du behöver veta!
Smakrik fläskfilégryta Scan

Fläskfilé - allt du behöver veta!

Hur blir köttet saftigt? Och spelar det någon roll vilket kött man väljer?

Läs mer

Ingredienser

portioner

Fläskfilé

  • ca 500 g Scan fläskfilé
  • 0,5 dl crema di balsamico
  • 0,5 dl soja
  • 2 tsk sriracha
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • svartpeppar

Sötpotatisfries

  • 800 g sötpotatis
  • 2 msk maizenaredning
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl olivolja

Tryffelmajo

  • 2 äggulor, rumstempererade
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2,5 dl neutral olja (ca)
  • 2-4 droppar tryffelolja
  • salt
  • peppar

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

Fläskfilé

  1. Skär bort hinnor på fläskfilén. Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse och lägg i fläskfilén. Massera runt och låt ligga i kylen och marinera i minst 30 min.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Stek filén runt om i het stekpanna tills den får fin stekyta. Lägg i en ugnsfast form och tillaga klart i ugnen till ca 70 grader i innertemperatur. Låt vila ca 15 min innan köttet skärs upp i skivor.

Sötpotatisfries

  1. Skala potatisarna och skär i ganska smala stänger, lägg i iskallt vatten i 1,5 timme för att dra ut stärkelse.
  2. Sätt ugnen på 230 grader.
  3. Skölj av potatisen torka i en ren kökshandduk. Vänd runt potatisen i stärkelse med salt och svartpeppar iblandat tills de täcks runt om.
  4. Lägg ut på plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan.
  5. Ställ in i ugnen, ta ut efter ca 10 min och vänd runt innan de får tillagas klart i ca 15 min - de ska få ordentligt med färg och bli krispiga.

Tryffelmajo

  1. Tricket med att göra majo utan att det skär sig är att låta alla ingredienser stå framme och få samma temperatur. Vispa samman äggulor, senap och vinäger så det blir fluffigt. Strila sedan ner oljan under kraftig vispning. Smaksätt med tryffeolja samt salt och peppar.

Picklad rödlök

  1. Skiva rödlöken tunt. Rör ihop ättika, socker och vatten (rör tills allt socker lösts upp) och slå över lagen.
  2. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.
TIPS!
Fler tips!
Scan Åkerö säteri kossor

Fler tips!

Här kan du se mer om hur du kan göra skillnad genom att välja svenskt kött.

Läs mer

Att välja svenskt kött spelar roll!
Scan artikel högrev kossa

Att välja svenskt kött spelar roll!

Kolla på klippet för att lära dig mer om hur du kan göra stor skillnad genom att välja svenskt.

Läs mer