Risotto med rostad lök, zucchini och lökblast

1 h
4
Risotto med rostad lök, zucchini och lökblast
Foto: Siri Barje
Från Nyhetsmorgon

Risotto är perfekt skördetidsmat eftersom du kan ösa ned precis vad som helst! Just den här med rostade lök som blir söt och underbar i ugnen och härlig zucchini är en höjdare. /Siri

27 augusti 2016
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 0,5 knippe färsk rödlök + blasten
  • 0,5 knippe färsk gul lök + blasten
  • 12 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 4 dl risottoris
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 1 zucchini
  • 75 g smör
  • 70 g parmesan, riven
  • salt och peppar
  • 30 g solrosfrön, rostade
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med löken. Skär av blasten och spara den. Dela varje lök i fyra delar. Lägg på en plåt och täck med 3 msk olivolja, 2 msk vinäger och salt. Blanda runt och ställ in i ugnen i 20 minuter.
  2. Hacka lökblasten fint. Hacka vitlök och selleri smått. Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja. Stek på medelvärme tills blasten är mjuk.
  3. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
  4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet och låt det koka in i ca två minuter. Ta en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Häll på en slev till när vätskan har kokat in.
  5. Dela zucchinin i stickor, häll 5 msk olivolja i en medelvarm panna och tillsätt zucchini. Stek på låg värme i ca 15 minuter samtidigt som du lagar risotton. Zucchinin ska nästan bli som en röra!
  6. Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Smaka! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten. Tillsätt den rostade löken och zucchinin.
  7. Ta risotton från värmen, tillsätt salt, peppar, 75 g smör och riven oarmesan och blanda runt ordentligt. Tillsätt lite mer buljong så att du får en rinnig konsistens.
  8. Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig. Servera med lökblast och solrosfrön.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept