Vit sparrissoppa

Vit sparrissoppa
Foto: Martin Löf
4

Du behöver

  • 500 g vit sparris
  • 5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 3-4 st små knipplökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 0,5 st citron, pressad

Till garnering

  • slätbladig persilja

Gör så här

  1. Om nederdelen på sparrisarna känns torr och träig – skär av och kasta.
  2. Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Låt skalen koka i buljongen i 5 minuter för att ta vara på sparrissmaken.
  3. Sila av skalen och kasta dem. Ställ buljongen åt sidan.
  4. Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan.
  5. Skär sparrisstängerna i centimeterlånga bitar.
  6. Hacka det vita på knipplökarna och fräs det i smöret i en kastrull tillsammans med de skurna sparrisstängerna.
  7. Tillsätt vin, grönsaksbuljong och grädde.
  8. Koka upp och rör om då och då. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda i 10–15 minuter utan lock.
  9. Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten i 3–4 minuter.
  10. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar samt citronsaft.
  11. Lägg de nykokta sparrisknopparna i varma, djupa tallrikar och häll genast den varma soppan över.
  12. Garnera med persilja, servera och njut…
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept