Pertans ålmacka och Martins waldorfmacka

Pertans ålmacka och Martins waldorfmacka
Foto: Martin Löf
4

Du behöver

Pertans ålmacka

  • 1 st rödlök, liten
  • 1 dl créme fraiche
  • 100 g rökt ål, skinn- och benfri
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 4 st skånsk kavring, tunna skivor
  • Smör, att breda på brödskivorna
  • 4 st salladsblad

Till garnering

  • Dillvippor
  • Citronklyftor
  • persiljekvistar

Martins waldorfmacka

  • 30 g rotselleri
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 msk valnötter, hackade (eller hasselnötter)
  • 1 st äpple, syrligt
  • salt
  • peppar
  • 4 st skånsk kavring, tunna skivor
  • Smör att breda på brödskivorna
  • 4 st salladsblad
  • 100 g rökt kött, gärna av vilt (t.ex. vildsvin), i tunna skivor

Gör så här

  1. Pertans ålmacka
    Finhacka rödlöken och blanda den med crème fraichen i en bunke.
  2. Bryt ålen i lagom stora bitar och blanda ner dem.
  3. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen stå och dra i kylskåp en stund.
  4. Bred smör på kavringskivorna och skär av kanterna.
  5. Lägg ett salladsblad på varje bröd och fördela ålblandningen ovanpå.
  6. Garnera med dill och citron och servera.
  7. Martins waldorfmacka
    Skala och strimla rotsellerin i mycket tunna strimlor.
  8. Lägg rotsellerin i en bunke och salta lite lätt. Låt stå i minst 1 timme för att saltet ska dra ut vätska och göra sellerin mjuk och fin.
  9. Krama ut vätskan ur sellerin och blanda i majonnäs, crème fraiche och de hackade nötterna.
  10. Finstrimla äpplet och tillsätt det. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  11. Bred på smör på kavringskivorna och skär av kanterna.
  12. Lägg ett salladsblad på varje bröd och fördela waldorfblandningen och det rökta köttet ovanpå.
  13. Garnera med en liten persiljekvist och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept