Halstrad fjällröding med murkelsås

Halstrad fjällröding med murkelsås
Foto: Martin Löf

Du behöver

  • 700 g rödingfilé med skinn
  • flingsalt
  • olivolja
  • peppar

Murkelsås

  • 2 dl torkade toppmurklor
  • 4 st schalottenlökar
  • 4 msk smör till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • ev. en skvätt pressad citron

Till servering

  • Mandelpotatis, eller annan potatis
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Skölj och torka av rödingfiléerna.
  2. Sätt en stekpanna på medelstark värme och strö ganska rikligt med flingsalt i pannan.
  3. Gnid in filéernas skinnsidor med lite olivolja, lägg filéerna i stekpannan med skinnsidan ner och peppra.
  4. Låt dem ligga orörda i pannan tills de är genomstekta.
  5. Om filéerna är väldigt tjocka kan de eventuellt efterstekas några minuter i ugnen på 150 grader.
  6. Servera filéerna med murkelsåsen, nykokt potatis och citronklyftor.
  7. Murkelsås
    Blötlägg murklorna i 2 timmar, skölj dem sedan och låt dem rinna av.
  8. Finhacka löken och fräs den tillsammans med murklorna i smöret tills svampens vätska har avdunstat.
  9. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Låt koka i några minuter och tillsätt sedan grädden.
  10. Koka på svag värme ner såsen till önskad konsistens, 15–20 minuter.
  11. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt vin eller lite citronsaft.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept