Calamari fritti

Calamari fritti
Foto: Lina Eriksson

När jag lagar calamari hemma i Sverige påminns jag alltid om fastrarna. Doften av rå bläckfisk får mig att tänka på hur deras händer vant och effektivt förbereder maträtten. Jag känner smaken av citronerna, plockade från deras egna träd på bakgården, och pressade över calamarin. Om Maddaloni har en smak, så är det av calamari fritti.

8 november 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g calamari (ev. djupfrysta)
  • solros- eller rapsolja till fritering
  • citronklyftor

Frityrsmet

  • 1,75 dl vetemjöl
  • 3 krm salt
  • 1 st äggula
  • 0,5 dl vatten
  • 0,75 dl kolsyrat mineralvatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 st äggvita
  • salt

Gör så här

  1. Tina bläckfiskringarna om de är djupfrysta, och börja sedan att förbereda frityrsmeten.
  2. Häll mjöl, salt, äggula och 0.5 dl vatten i en skål och vispa ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt mineralvattnet lite i taget, och avsluta med att blanda ner olivoljan.
  3. Låt frityrsmeten stå och svälla i 40 minuter.
  4. Torka av bläckfiskringarna med hushållspapper och lägg dem på ett fat. Salta lite lätt. Vispa äggvita och en nypa salt till ett fast skum som vänds ner i frityrsmeten.
  5. Häll oljan i en gryta. Oljan, som ska nå ett par centimeter upp från grytans botten, ska vid friteringen ha en temperatur på 180°. Kontrollera oljans temperatur genom att fritera en liten bit vitt matbröd. På kort tid, ca 15 sekunder, ska brödbiten bli gyllenbrun. Sänk sedan plattan till medelvärme.
  6. Doppa med gaffel ner en bläckfiskring i frityrsmeten och lägg därefter ner ringen i oljan. Upprepa proceduren med resten av bläckfiskringarna, och låt dem fritera i några minuter, tills de är gyllenbruna och härligt frasiga. Men var försiktig och se upp för oljestänk! Lyft upp ringarna med en hålslev och lägg dem på ett fat täckt med hushållspapper.
  7. Servera direkt tillsammans med citronklyftor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept