Oxfilé - så ska du steka den

Oxfilé - så ska du steka den
Foto: Roland Persson

Att steka en bit mör oxfilé en klassiker. Här får du veta hur du fixar en perfekt stekt oxfilé, samt tips på recept på såser och goda tillbehör.

Steka oxfilé i skivor - steg för steg:

1. Ta fram oxfilén ur kylen i god tid så det hinner bli rumstempererat. Skär i tjocka skivor.

2. Torka av oxfilén så ytan blir torr.

3. Lägg smör i en kall panna och hetta upp det. När smöret har smält och fått en nötbrun färg är det dags att lägga i oxfilén. Krydda eventuellt din oxfilé med salt och peppar och lägg i köttet i pannan. Täck inte mer än 2/3 av pannans yta för då sjuker temperaturen!

4. Bryn på båda sidor och ös med smör medan du steker.

5. Använd helst en köttermometer för att sedan steka färdigt köttet som du vill ha det - spana in vår guide här till höger. Oxfilé är en exklusiv råvara så det är viktigt att hantera den varsamt och inte översteka så att köttet blir mört och inte torrt och tråkigt!

6. Låt oxfilén vila innan du serverar så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du sätter kniven i den.

Mät temperaturen

RARE
När köttsaften precis tränger upp på den stekta sidan är oxfilén blodigt/rött med en innertemperatur på ca 50-55 grader.

MEDIUM
När köttsaften tränger upp ordentligt är din oxfilé lätt rött/rosa (ca 60 grader).
När köttsaften har en klar rosa färg är din oxfilé lätt genomstekt (ca 65 grader).

Oxfilé till festmiddagen

Oxfilé på grillen