Cemita - mexikansk macka med pulled beef

Cemita - mexikansk macka med pulled beef
Foto: @tovenils
4

Du behöver

  • 1 kg högrev eller färsk nötbog
  • 2 msk chipotlepuré
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1,5 dl öl, gärna ale
  • 2 rödlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl majonnäs
  • 2 tomater
  • 0,5 isbergssallad
  • 125 g mozzarella
  • 4 cemitasbröd eller hamburgerbröd
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Tänd grillen i god tid, ca 30 minuter i förväg. Flytta kolen mot grillens kanter när den är glödande för att kunna grilla indirekt. Lägg en folieform med lite vatten i under grillgallret där köttet ska ligga.
  2. Salta och peppra köttet.
  3. Lägg några nävar grillspån på kolen och grilla köttet indirekt på svag värme ca 1,5 timme. (Har man gasolgrill kan man lägga köttet på gallret utan direkt värme under och sedan slå in ett foliepaket med rökspån. Lägg foliepaketet lite halvöppet direkt på gallret med direkt värme under.)
  4. Tag av köttet från värmen och smörj in med chipotlepuré, spiskummin och koriander. Salta och peppra. Slå in köttet i folie tillsammans med öl.
  5. Grilla indirekt ytterligare 4-5 timmar tills köttet nästan faller isär.
  6. Drag isär köttet med gafflar så att det blir trådigt som pulled pork.
  7. Skala och skiva löken tunt. Blanda med vinäger, socker och lite salt. Låt stå minst 15 minuter så att löken blir mjuk och ljusrosa.
  8. Skölj av bönorna och mixa tillsammans med vitlöken till en slät kräm med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  9. Toppa brödet med bönröra, isbergssallad, kött, skivad tomat, riven mozzarella, picklad lök och majonnäs. Mackan ska bli riktigt hög med mycket fyllning!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept