Chili med guacamole

Chili med guacamole
Foto: Jenny Grimsgård
Från Nyhetsmorgon

Tacokvällar i all ära men detta är på riktigt. Vad lycklig jag skulle vara om jag blev hembjuden en fredag eller lördag eller söndag på chili och en bira (eller två). /Tom Sjöstedt Recept ur boken Äntligen helg

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


20 september 2012
Visa mer

Du behöver

Chili

  • 1 st torkad anchochili
  • 2 st jalapeños
  • 2 st gula lökar, skalade
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 240 g bacon
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 kg marmorerad högrev
  • 4 msk smör till stekning
  • 4 msk mjöl
  • 1 tsk torkad piri-piri
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 msk malen koriander
  • 6 dl ljust öl, typ Corona
  • 2 msk koncentrerad oxbuljong
  • 2 tsk socker

Guacamole

  • 2 st avokado
  • 0,5 st vitlök, pressad
  • 1 st röd chili, tunt skivad
  • 3 msk hackad koriander
  • 1 st lime, saft och skal
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk olivolja
  • Salt

Gör så här

  1. Chili
    Dela anchochili och jalapeño och skrapa bort fröna, skiva sedan tunt.
  2. Hacka lök och vitlök. Skiva baconet tunt.
  3. Fräs allt detta i olivolja försiktigt i stekpanna. Häll över i en kastrull.
  4. Tärna högreven grovt och bryn hårt i stekpannan i smöret.
  5. Häll på mjölet och låt det fräsa med mot slutet.Gör detta i omgångar så att köttet inte börja koka.
  6. Häll sedan över i kastrullen och slå på de torkade kryddorna.
  7. Häll i öl, oxbuljong och socker. Låt sjuda under omrörning cirka 3 timmar tills köttet faller loss.
  8. Smaka av med salt. Svartpeppar behövs ej. Det låter kanske inte så gott men det ska bli som en  köttstuvning, typ!
  9. Guacamole
    Kärna ur avokadon och blanda med övriga ingredienser.
  10. Smaka av med salt och peppar. Servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept