Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad

1h 20 min
4
Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Nyhetsmorgon

Laxsida gravad i vodka och dill serveras här tillsamman med en krämig spenatsallad och en klassisk hovmästarsås.

25 oktober 2012
Visa mer
1h 20 min
4

Du behöver

  • 1 st laxsida
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk krossad vitpeppar
  • 1 dl socker
  • 1 knippa dill
  • 0,5 dl vodka eller gin

Spenatsallad:

  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g spenat
  • 1 st rödlök
  • 0,5 st citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Hovmästarsås:

  • 0,5 dl fransk senap
  • 1 msk socker
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Lägg laxen på ett fat. Häll på vodkan och strö över salt, peppar, socker och dill.
  2. Låt ligga kallt minst 1 timme, men gärna upp till ett dygn.
  3. Blanda under tiden samman spenatsalladen. Pressa citronen i grädden och vispa. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär rödlöken i stora klyftor och ta bort eventuella rötter från bladspenaten. Blanda ner i grädden.
  5. Blanda ingredienserna till hovmästarsåsen.
  6. Vispa tills sockret inte knastrar längre, det betyder att det har löst sig ordentligt.
  7. Servera laxen tillsammans med hovmästarsåsen och spenatsalladen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept