Minisandwich med kokosbotten och ingefärsglass

ca 2 h + 2 h
8 - 10 glassandwichar
Minisandwich med kokosbotten och ingefärsglass
Foto: Tea Malmegård
Från Nyhetsmorgon

Fräsch ingefärsglass mellan tuggig kokosmaräng är den perfekta efterrätten på festen. Kräver en del förberedelse men är en garanterad succé och du kan umgås med dina gäster i stället för att stå i köket. Och bäst av allt, ingen disk!

Kokosbottnen daquoise är ett perfekt glutenfritt alternativ som passar lika bra till tårtbotten som i lite mindre bitar som en del av dessert. Daquoise går utmärkt att frysa.

Pröva gärna även Minisandwich med hasselnötsbotten och blodapelsinglass.

30 december 2015
Visa mer
ca 2 h + 2 h
8 - 10 glassandwichar

Du behöver

Kokosbottnar

  • 310 g äggvitor (7–8 st)
  • 105 g strösocker (1,25 dl)
  • 100 g mandelmjöl (2 dl)
  • 290 g florsocker (4,75 dl)
  • 200 g kokosflingor (6 dl)
  • 0,5 krm salt

Ingefärsglass

  • iskuber till ett kallvattenbad
  • 1 gelatinblad (kan tas bort, men gör att glassen håller ute något längre)
  • 350 g mjölk 3% (3,5 dl)
  • 250 g vispgrädde 40% (2,5 dl)
  • 160 g strösocker (2 dl)
  • 90 g äggulor (5-6 st)
  • 3 g salt (0,5 krm)
  • 30 g rå ingefärssaft
  • 40 g citronsaft

Gör så här

  1. Kokosbottnar
    Sätt ugnen på 185 grader, varmluftsfunktion, och förbered en plåt med ett bakplåtspapper.
  2. Vispa en styv maräng med äggvitorna och strösockret.
  3. Medan du väntar på marängen, sikta ihop nötmjöl, kokos och florsocker. När marängen bildar en fin topp med vispen är den färdigvispad.
  4. Vänd i de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop dem med marängen till en slät smet.
  5. Fyll i spritspåse med en rund tyll i storlek 12. Spritsa rad efter rad på plåten tills smeten tar slut. Det går också bra att göra runda spiraler. Börja då inifrån och arbeta dig utåt. Man jobbar med tyll för att få en jämnare tjocklek på botten och en jämnare bakning.
  6. Baka de hela plåtarna i ungefär 18–20 minuter och spiralerna tills det fått en gyllenbrun färg på ovansidan (tillagningstiden varierar beroende på storlek). Ta ut plåten och ställ den på galler för att svalna av.
  7. Ingefärsglass
    Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
  8. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
  9. Koka upp mjölken och grädden tillsammans med hälften av sockret i en kastrull.
  10. Vispa ihop äggulorna och resterande socker. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
  11. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
  12. Krama vattnet ur gelatinet och tillsätt i den silade vätskan tillsammans med saltet.
  13. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Tillsätt safterna och mixa med stavmixer. Nu är den redo att köras i glassmaskin.
  14. Montering
    Förbered en djup ugnsform med papper i botten och längs sidorna. Dela botten på mitten och lägg ena med den bakade sidan neråt.
  15. Fyll med cirka 2 cm glass och stryk ut så att glassen är så jämn som möjligt.
  16. Lägg på den andra botten och frys i minst 2 timmar. Stoppa även in ett fat till servering.
  17. Lyft upp kakan ur formen och skär i önskad storlek, frys igen.
  18. Ta ut en och en och klä i papper och band (om du vill!). Servera sandwicharna på det frusna fatet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept