Minisandwich med hasselnötsbotten och blodapelsinglass

ca 2 h + 2 h
8 - 10 glassandwichar
Minisandwich med hasselnötsbotten och blodapelsinglass
Foto: Tea Malmegård
Från Nyhetsmorgon

Läcker blodapelsinglass mellan bottnar av smaskig nötmaräng.

En glassandwich är en perfekt dessert till dina gäster som kräver lite förberedelse men som sen gör att du slipper vara frånvarande i köket halva middagen. Det här är min favoritkombination, just för att den är lätt och fräsch! Har du någon annan favoritglass eller sorbet som du älskar prova den emellan dina bästa bottnar./Dorotea

Pröva också Minisandwich med kokosbotten och ingefärsglass.

30 december 2015
Visa mer
ca 2 h + 2 h
8 - 10 glassandwichar

Du behöver

Hasselnötbotten

  • 265 g äggvitor (6–7)
  • 80 g strösocker (1 dl)
  • 115 g mandelmjöl (2,75 dl)
  • 150 g hasselnötsmjöl (3 dl)
  • 265 g florsocker (4,5 dl)

Blodapelsinglass

  • iskuber till ett kallvattenbad
  • 1 gelatinblad (kan tas bort, men gör att glassen håller ute något längre)
  • 200 g mjölk 3% (3,5 dl)
  • 250 g vispgrädde 40% (2,5 dl)
  • 160 g strösocker (2 dl)
  • 90 g äggulor (5-6 st)
  • 2 g salt (0,5 krm)
  • 150 g färsk blodapelsinjuice
  • 40 g citronjuice

Gör så här

  1. Nötbottnar
    Sätt ugnen på 185 grader, varmluftsfunktion, och förbered en plåt med ett bakplåtspapper.
  2. Vispa en styv maräng med äggvitorna och strösockret.
  3. Medan du väntar på marängen, sikta ihop nötmjöl och florsocker. När marängen bildar en fin topp med vispen är den färdigvispad.
  4. Vänd i de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop dem med marängen till en slät smet.
  5. Fyll i spritspåse med en rund tyll i storlek 12. Spritsa rad efter rad på plåten tills smeten tar slut. Det går också bra att göra runda spiraler. Börja då inifrån och arbeta dig utåt. Man jobbar med tyll för att få en jämnare tjocklek på botten och en jämnare bakning.
  6. Baka de hela plåtarna i ungefär 18–20 minuter och spiralerna tills det fått en gyllenbrun färg på ovansidan (tillagningstiden varierar beroende på storlek). Ta ut plåten och ställ den på galler för att svalna av.
  7. Blodapelsinglass
    Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
  8. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
  9. Koka upp mjölken och grädden tillsammans med hälften av sockret i en kastrull.
  10. Vispa ihop äggulorna och resterande socker. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
  11. Krama vattnet ur gelatinet och tillsätt i den silade vätskan tillsammans med saltet. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Tillsätt juicen och mixa med en stavmixer.
  12. Nu är den redo att köras i glassmaskin.
  13. Montering
    Förbered en djup ugnsform med papper i botten och längs sidorna. Dela botten på mitten och lägg ena med den bakade sidan neråt.
  14. Fyll med cirka 2 cm glass och stryk ut så att glassen är så jämn som möjligt. Lägg på den andra botten och frys i minst 2 timmar. Stoppa även in ett fat till servering.
  15. Lyft upp kakan ur formen och skär i önskad storlek, frys igen.
  16. Ta ut en och en och klä i papper och band (om du vill!). Servera sandwicharna på det frusna fatet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept