Glutenfri jordgubbstarte på mandelbotten

Glutenfri jordgubbstarte på mandelbotten
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Magnus Johanssons glutenfria jordgubbstarte på mandelbotten, toppad med jordgubbar och jordgubbsmaräng.

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


9 juli 2012
Visa mer

Du behöver

Mördeg

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 240 g maizena
  • 180 g potatismjöl
  • 200 g socker
  • 2 g salt
  • 70 g äggula
  • 60 g mandelmjöl

Mandelkräm

  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 0,5 st citron, rasp
  • blandade nötter
  • färska jordgubbar

Jordgubbs- och flädercurd

  • 75 g jordgubbspuré
  • 75 g citronsaft
  • 300 g socker
  • 200 g smör
  • 300 g ägg
  • 2 blad gelatin
  • 1 st fläderblomma

Maräng

  • 100 g äggvita
  • 180 g socker
  • 0,5 st citron, saften
  • 100 g jordgubbspuré

Gör så här

  1. Mördeg
    Se till att smöret är rumsvarmt.
  2. Blanda sedan alla ingredienserna i blandare med degkrok.
  3. Täck sedan med plast och ställ kallt i kylen.
  4. Kavla ut mördegen 2 mm tjock och lägg i botten på formen.
  5. Mandelkräm
    Blanda mandelmassa och smör så inga klumpar bildas.
  6. Tillsätt därefter ägget och blanda väl.
  7. Tillsätt sist den rivna citronen (raspa bara av det yttersta skalet).
  8. Spritsa sedan upp mandelkrämen i tarteskalet som du fordrat med mördeg. 
  9. Lägg därefter i jordgubbar , blandade nötter och baka i 180 grader ca 15-18 minuter.
  10. Låt svalna.
  11. Jordgubbs- och flädercurd
    Citronsaft , jordgubbspuré, socker, smör, hela ägg, fläderblomma och äggula kokas till en kräm.
  12. Tillsätt gelatinbladen och sila sedan krämen igenom en chinoise (fintrådig sil).
  13. Ställ i kyl och låt stelna.
  14. Maräng
    Vispa äggvita ,citronsaft och socker i vispkittel (använd en ren och torr rostfri bunke).
  15. När marängen lyft tillsätter du jordgubbspuré och forsätter vispa , marängen kan sjunka ihop men fortsätt bara att vispa.
  16. Till servering
    Tillsätt jordgubbs- och flädercurd samt färska jordgubbar i pajskalet.
  17. Toppa därefter med maräng.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept