Leif Mannerströms räksoppa

ca 45 m
4
ca 45 m
4

Du behöver

  • 600 g färska räkor med skal
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • ca 50 g färsk fänkål, skuren i små tärningar
  • 1 tsk tomatpuré
  • 6 dl fiskbuljong (av tärning)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • ev lite cognac
  • salt och nymalen peppar
  • 1 knippe dill, finskuren, till garnering

Gör så här

  1. Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
  2. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
  3. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
  4. Fräs ytterligare ett par minuter.
  5. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
  6. Sila. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min.
  7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill. Servera räksoppan direkt, rykande het!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept