Jordärtskockssoppa med varm toast

koket.se
Jordärtskockssoppa
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Jordärtskockssoppa med varm toast

18 ingredienser

30 m

Bästa jordärtskockssoppan med varm toast.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Jordärtskockssoppa

  • 250 g jordärtskocka
  • 250 g potatis
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 dl grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
  • 2-3 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 1 dl vitt vin
  • 2-3 kvistar timjan

Till servering

  • bacon, knaperstekt

Toast

  • 8 skivor vitt bröd
  • 200 g lagrad ost
  • 3 msk färsk timjan, finhackad
  • 3 msk rostad lök
  • salt
  • peppar, nymalen
  • smör, till stekning

Gör så här

Jordärtskockssoppa

  1. Stek bacon knaperstekt och låt rinna av på papper.
  2. Skala och skär jordärtskockor och potatis i skivor. Finhacka schalottenlökarna och vitlöken.
  3. Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs löken mjuk. Tillsätt potatis, jordärtskockor, timjan och slå på vitt vin och buljong.
  4. Koka upp och koka sedan på svag värme under lock tills potatis och jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan helt slät med en stavmixer eller i en blender.
  5. Tillsätt grädden och låt koka upp på nytt. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa den eventuellt skummig. Toppa med fläsket vid servering.

Varm toast

  1. Riv osten på ett rivjärn. Stek brödskivorna i rikligt med smör på ena sidan tills de är gyllenbruna. Vänd på dem och fördela osten över hälften av brödskivorna.
  2. Toppa med timjan, rostad lök, lite salt och nymalen svartpeppar. Lägg på de andra brödskivorna som lock och pressa till.
  3. Stek på svag värme tills osten smält mellan brödet. Vänd på mackorna efter halva tiden så de blir gyllenbruna på båda sidor. Servera genast.