Hummer, fänkål, sparris och fänkål i citron- och myntaemulsion

Hummer, bondbönor, sparris och fänkål i citron- och myntaemulsion
Foto: Jakob Fridholm
4

Du behöver

  • 1 kokt hummer
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl pressad citronjuice
  • 250 g bondbönor (ca 100 g spritade) eller centimetertjocka skivor grön sparris eller edamamebönor
  • salt
  • 2 salladslökar
  • 0,25 fänkål
  • 60 g smör
  • 2 msk mynta, finstrimlad

Gör så här

  1. Skala hummern och skär hummerköttet i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs dem i 1 minut med olivolja i en kastrull. Häll på buljong och citron och låt koka i 5–10 minuter tills 1 dl vätska återstår.
  3. Plocka ut bondbönorna från skidan. Koka upp saltat vatten och koka bondbönorna i 1 minut och kyl sedan snabbt ner dem i isvatten. (Koka sparrisen på samma sätt om du använder sparris.)
  4. Riv ett litet hål i bönan och tryck ut dem från skalet. Finstrimla salladslöken och fintärna fänkålen.
  5. Vid servering
    Koka upp citronbuljongen och mixa ner smöret och myntan till en slät emulsion (smörsås).
  6. Lägg ner fänkålen i emulsionen och låt den småputtra i ca 1 minut.
  7. Dra av kastrullen från plattan och lägg därefter ner de spritade bönorna/sparrisen och salladslöken.
  8. Fördela hummern i fyra små djupa tallrikar och häll över den varma emulsionen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept