Gratäng med potatis, jordärtskocka, kantareller och rödbetsblast

70 m
4
Gratäng med potatis, jordärtskocka, kantareller och rödbetsblast
Foto: Siri Barje
Från Nyhetsmorgon

Jag älskar gratäng! De är smidiga, enkla, väldigt goda och mättande. Rödbetsblasten är supergod och smakar lite som spenat. Hittar du inte fin blast så kan du ersätta den med just spenat. Servera med en stor härlig sallad! /Siri

27 augusti 2016
Visa mer
70 m
4

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 300 g jordärtskockor
  • 400 g valfri svamp, t ex kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 knippe rödbetsblast eller motsvarande mängd spenat
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 100 g ost, riven
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatis och jordärtskocka tunt. Lägg jordärtskockan i kallt vatten så att den inte får ful färg.
  3. Dela kantarellerna i mindre bitar och stek dem i 2 msk smör i het panna i ungefär 5 minuter. Ställ åt sidan.
  4. Riv rödbetsblasten i mindre bitar. Dela purjon och skiva den sedan i fina bitar, skölj av i ett durkslag för att få bort allt grus. Hacka vitlöken fint.
  5. Blanda grädde och mjölk i en skål.
  6. Blanda nu potatis, jordärtskocka, kantareller, rödbetsblast, purjolök och vitlök i en stor skål. Salta och peppra.
  7. Smörj en form med 1 msk smör och häll i grönsaksblandningen. Häll på mjölkblandningen och strö över den rivna osten. Gratinera i ca 50 minuter tills den har fått fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept