Pissaladière

Pissaladière
Foto: Carl Kleiner

Pissaladière är inte vilken pizza som helst. Det är pizza från Nice – världens bästa street food. Råvarorna framträder i all sin enkelhet, löken confiteras i ankfett eller olivolja och pizzan toppas avslutningsvis med rucola och en skön vinägrett. Det gör inget om baguettedegen är överjäst – resultatet blir bara ännu bättre då! Recept ur boken Den franske bagaren.

Se hur man gör pissaladière



Läs mer om boken

Den franske bagaren


26 mars 2012
Visa mer

Du behöver

  • 500–600 g baguettedeg eller liknande deg
  • 6 st stora gula lökar
  • 100 g ankfett eller olivolja
  • 4–5 lagerblad
  • Färsk timjan, hackad
  • Färsk rosmarin, hackad
  • 1–2 dl Niceoliver
  • 1 st burk sardeller i olivolja (55 g)
  • ruccola
  • en skvätt vinägrett

Gör så här

  1. Sätt ugnen på högsta värme, gärna med en baksten.
  2. Skala och strimla löken.
  3. Smält ankfettet i en stekpanna på låg värme.
  4. Confitera löken tillsammans med kryddorna.
  5. Confiteringen går ut på att vätskan från löken långsamt får avdunsta och ersättas med det goda fettet.
  6. Ta pannan från värmen när löken är transparent och mjuk, absolut inte brun eller frasig.
  7. Kavla ut baguettedegen tunt och lägg den på en smord plåt eller direkt på en brödspade.
  8. Strö över den confiterade löken (om du vill kan du plocka bort lagerblad och kryddor, själv brukar jag låta dem vara kvar).
  9. Strö över oliverna och lägg på sardellerna.
  10. Smörj degkanterna med lite olja från sardellburken och grädda mitt i ugnen på högsta värme tills kanterna har fått fin färg.
  11. Skär la pissaladière i stora bitar, lägg på massor med rucolasallad och ringla över lite vinägrett. Vik ihop och njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept