Branddeg med lagrad ost

koket.se
Branddeg med lagrad ost
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Branddeg med lagrad ost

11 ingredienser

30 m

Här kommer en festlig rätt att förgylla nyår med!

Vintips från Alf: Champagne Goutorbe, Special Club, 2012. Nr: 90081.

Se Sebastian Gibrand laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Branddeg

  • 75 g smör
  • 100 g vatten
  • 100 g mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • ca 0,5 krm salt

Ostkräm

  • 100 g gruyèreost (eller parmesanost)
  • 100 g grädde
  • 2 äggulor
  • 100 g matolja
  • salt

Gör så här

Branddeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp smör, vatten och mjölk i en kastrull.
  3. Tillsätt lite mjöl i taget under kraftig omrörning.
  4. Ta av från värmen och tillsätt ett ägg i taget.
  5. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa små toppar på bakplåtspapper.
  6. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, låt sedan svalna innan du toppar med ostkrämen nedan.

Ostkräm

  1. Riv osten fint på rivjärn.
  2. Koka upp grädde och slå över osten.
  3. Mixa i äggula med en stavmixer.
  4. Tillsätt oljan i en jämn stråle till en slät och tjock kräm.
  5. Smaka av med salt.
  6. Fyll upp på spritspåse.