Blåmusslor escabeche

koket.se
Blåmusslor escabeche
Foto: Ingvar Eriksson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Blåmusslor escabeche

19 ingredienser

Kokta blåmusslor toppade med brödsmul och finhackade grönsaker.

Se Markus Aujalay laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor, kokta (se nedan)
  • 2 msk musselbuljong (se nedan)
  • 1 bit gurka, liten, skalad, urkärnad och hackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 tomat, urkärnad och finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk sherryvinäger
  • persilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 msk brödsmulor, stekta

musslor

  • 1 kg färska blåmusslor, tvättade och rensade
  • 4 klyftor vitlök, hackade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin

Gör så här

  1. Se till att alla musslor är hela och stängda. Fräs vitlök, lök och timjan i olivolja i en stor kastrull någon minut utan att det tar färg. Lägg i musslorna och blanda runt. Häll på vin och satt på lock. Skaka kastrullen då och då. Låt koka ca 2 minuter tills alla musslor öppnat sig, släng dem som
  2. inte har det.
  3. Lyft upp musslorna och sila buljongen. Koka ihop buljongen till kraftig och god smak.

Servering

  1. Ta bort ena delen av skalet på musslan och lägg upp musslorna på ett stort fat.
  2. Blanda ihop övriga ingredienser utom de stekta brödsmulorna. Smaka av med salt och peppar.
  3. Fördela blandningen över musslorna och avsluta med att strö på brödsmulorna. Servera direkt.