Chèvresallad

Chèvresallad
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 50 g blandad sallad (t ex ruccola, strimlad isbergsallad, röd mangold, frissé och mache)
  • 0,5 st skivad gurka
  • 10 st klyftade körsbärstomater
  • 150 g chèvre
  • 15 st valnötskärnor
  • 1 dl färsk timjan

Dressing

  • 4 msk linfröolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 4 tsk päronchutney

Päronchutney

  • 2 st stora gröna päron
  • 1 st lime
  • 3 tsk flytande honung
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk askorbinsyra
  • Färsk ingefära ca 2 cm lång
  • 1 msk päronkonjak

Dinkelbullar

  • 300 g ekologisk dinkelsikt
  • 100 g grahammjöl
  • 1 påse torrjäst
  • 1 tsk flytande honung
  • 30 g nymalda linfrön
  • Lite salt
  • 50 g rågsurdeg
  • 0,5 dl öl
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 1 msk olja (till bakning)
  • 1 msk krossade solroskärnor
  • 1 msk färskmalda linfrön
  • Kallt vatten att pensla på

Gör så här

  1. Sallad
    Blanda sallad, gurka, och körsbärstomater, fördela på 4 tallrikar. Skiva chèvre och värm upp lite matolja i stekpannan och stek osten på varje sida och lägg på salladen. Strö över valnötskärnor och lite färsk timjan samt rödbetor, delade i klyftor. 
  2. Dekorera osten med en klick päron chutney. Servera med dressing och nybakat dinkelbröd. Häll på salladsdressing med lite extra flytande honung och blanda försiktigt.
  3. Päronchutney
    Skär päronen i små bitar, riv ingefäran. Tag 1 msk vatten till en kastrull, lägg i päron och koka i 15 minuter.
  4. Lägg till limesaft och övriga ingredienser, förutom askorbinsyra och låt puttra på svag värme i 30 minuter.
  5. Se till att päronen inte blir alltför mjuka. Tillsätt askorbinsyra, smaka av. Lägg till konjaken och låt stå på svag värme 5 minuter. Tillsätt ljummen chutney exempelvis på chèvreosten.
  6. Dinkelbullar
    Värm ugnen till 220 grader. Blanda ingredienserna den färdiga degen ska vara lite klibbig i konsistensen. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
  7. Rulla små bullar, pensla med kallt vatten och strö gärna över lite solroskärnor.
  8. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 15 minuter, tills bullarna har fått fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept