Vitlöksstekt kalkonbröst med rostad pumpa, tranbärskompott och gräddsky

40 m
4
Vitlökstekt kalkonbröst med rostad pumpa, tranbärskompott och gräddsky
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

Vitlökstekt kalkon

  • 600 g kalkonbröst
  • salt och peppar
  • olivolja och smör, till stekning
  • 4 klyftor vitlök

Rostad pumpa

  • 1 liten butternut pumpa
  • salt
  • olja

Tranbärskompott

  • 300 g frysta tranbär, tinade
  • 1 dl socker
  • 2 msk ingefära, färskriven
  • 2 msk rödvinsvinäger

Gräddsky

  • 1 äpple, hackat
  • 1 näve timjan
  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 lagerblad
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • maizena och vatten, till redning
  • salt

Garnering

  • 1 äpple, strimlat
  • 1 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Kalkon
    Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet. Bryn på varje sida i ca 1-2 minuter med olivolja, smör och vitlöksklyftor.
  2. Baka klart i ugnen på 125 grader till 65 grader i innertemperatur. Låt vila 5 minuter. Spara allt i stekpannan till skyn
  3. Rostad pumpa
    Dela pumpan i mindre bitar eller i klyftor. Blanda med salt och olja. Rosta i ugnen på 250 grader eller tills den är genommjuk.
  4. Tranbärskompott
    Sila bort överflödigt spad från tranbären. Lägg sedan alla ingredienser i kastrullen. Låt koka upp och kyl sedan ner.
  5. Gräddsky
    Tillsätt äpple, timjan, vitt vin, lagerblad och kycklingbuljong i stekpannan du stekte kalkonen i.
  6. Låt koka ihop och reduceras till hälften. Sila över i en kastrull och slå på grädde och soja. Låt koka ihop lite.
  7. Red eventuellt av med maizena och smaka av med salt. Mixa luftig med en stavmixer innan servering.
  8. Servering
    Skiva kalkonen och servera tillsammans med pumpan, tranbärskompotten och gräddskyn. Avsluta med att strö över strimlat äpple och smörgåskrasse!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept