Vitlöksstekt kalkonbröst med rostad pumpa, tranbärskompott och gräddsky

koket.se
Vitlökstekt kalkonbröst med rostad pumpa, tranbärskompott och gräddsky
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Vitlöksstekt kalkonbröst med rostad pumpa, tranbärskompott och gräddsky

24 ingredienser

40 m

Thanksgiving på en tallrik! Här finns kalkonen, gräddskyn, pumpan och tranbären - allt du behöver för en riktigt god thanksgivingmiddag.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vitlökstekt kalkon

  • 600 g kalkonbröst
  • salt
  • peppar
  • olivolja, att steka i
  • smör, att steka i
  • 4 klyftor vitlök

Rostad pumpa

  • 1 butternutpumpa
  • salt
  • olja

Tranbärskompott

  • 300 g frysta tranbär, tinade
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk rödvinsvinäger

Gräddsky

  • 1 äpple, hackat
  • 1 dl timjan
  • 1 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 2 lagerblad
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • maizena och vatten, till redning
  • salt

Garnering

  • 1 äpple, strimlat
  • 1 ask krasse

Gör så här

Kalkon

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet. Bryn på varje sida i ca 1-2 minuter med olivolja, smör och vitlöksklyftor.
  2. Baka klart i ugnen på 125 grader till 65 grader i innertemperatur. Låt vila 5 minuter. Spara allt i stekpannan till skyn

Rostad pumpa

  1. Dela pumpan i mindre bitar eller i klyftor. Blanda med salt och olja. Rosta i ugnen på 250 grader eller tills den är genommjuk.

Tranbärskompott

  1. Sila bort överflödigt spad från tranbären. Lägg sedan alla ingredienser i kastrullen. Låt koka upp och kyl sedan ner.

Gräddsky

  1. Tillsätt äpple, timjan, vitt vin, lagerblad och kycklingbuljong i stekpannan du stekte kalkonen i.
  2. Låt koka ihop och reduceras till hälften. Sila över i en kastrull och slå på grädde och soja. Låt koka ihop lite.
  3. Red eventuellt av med maizena och smaka av med salt. Mixa luftig med en stavmixer innan servering.

Servering

  1. Skiva kalkonen och servera tillsammans med pumpan, tranbärskompotten och gräddskyn. Avsluta med att strö över strimlat äpple och smörgåskrasse!