Vitlök- och citronmarinerade havskräftor

30 m
4
Vitlök- och citronmarinerade havskräftor
Foto: TV4
30 m
4

Du behöver

Havskräftor

  • 8 havskräftor
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 1 msk bladpersilja, hackad
  • 1 citron, saften
  • 1 msk citronzest
  • 2-4 msk olivolja
  • flingsalt

Nässelaioli

  • 1-3 klyftor vitlök
  • 1 msk nässlor, mixade
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 dl rapsolja
  • 2 äggulor
  • 6 droppar tabasco
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Servering

  • 2 avokado
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Havskräftor
    Halvera havskräftorna. Lägg dem på ett fat med köttsidan upp. Finhacka vitlöken och röda chilin. Blanda alla övriga ingredienser plus vitlök och chili. Häll över kräftorna. Ställ in i kylen tills tillagningen, gör under tiden aiolin.
  2. Nässelaioli
    Skala och finhacka vitlöken. Skölj brännässlorna och mixa ihop dem med en stavmixer tillsammans med någon msk av olivoljan. Rör ihop vitlök, senap, vinäger, citronsaft och äggulor. Tillsätt resten av olivoljan och rapsoljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaka av med tabasco, salt och peppar och rör ner nässelaiolin. Smaka av igen.
  3. Grilla kräftorna någon minut på varje sida tills du ser att köttet är vitt. Halvera avokado och citron och grilla dem samtidigt som kräftorna. Lägg upp på fat och servera med aiolin.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept