Världens näst bästa burgare

koket.se
Världens bästa burgare
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Världens näst bästa burgare

17 ingredienser

30 m

Jakten på världens bästa hamburgare är ständigt pågående. Enligt Tom Sjöstedt kan du avsluta den, för den är en myt! Men vi vågar lova att denna burgare kommer så nära som det går, och att den inte kommer göra dig besviken.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Picklad och stekt lök

  • 6 silverlökar

Lag

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 msk bruna senapskorn
  • mycket smör, till lökstekning

Burgare

  • 600 g högrev, grovt malen (från delidisk eller slaktare)
  • 4 cheddarost, feta skivor
  • 4 hamburgerbröd, av briochetyp
  • smör, smält

Dijonmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk dijonsenap

Övrigt

  • rå silverlök, tunt skivad
  • saltgurka, skivad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lök

  1. Skiva löken i tunna skivor. Koka upp ättika, socker och vatten med senapsfröna. Lägg ner hälften av löken i lagen och låt den ligga och dra så länge som möjligt.
  2. Stek resten av löken i mycket smör. Låt löken karamelliseras lätt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Burgare

  1. Blanda färsen jätteförsiktigt och forma till 4 hamburgare. Salta ordentligt. Stek hårt i stekpanna. Tryck på ovansidan med en stekspade.
  2. Vänd burgarna när det fått ordentlig färg. Lägg på en rejäl skiva cheddarost. Burgaren ska serveras medium, ca 56-58 grader i innertemperatur.

Bröd

  1. Pensla briochebröden med smält smör och rosta dem i ugnen på 250 grader till de fått fin färg.

Dijonmajonnäs

  1. Blanda och smaka av med salt.