Ugnsbakad röding med gurka, äpple, pepparrot, forellrom och krasse

40 m
4
Ugnsbakad röding med gurka, äpple, pepparrot, forellrom och krasse
Foto: Tv4
40 m
4

Du behöver

  • ca 700 g röding (4 filéer)
  • 0,5 gurka, skalad och tärnad
  • 1 grönt äpple, skalat och tärnat
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 1 ask smörgåskrasse, klippt
  • 1 dl pepparrot, riven

Beurre blanc

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl vitt vin (fruktigt och oekat)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk bananschalottenlök, finhackad
  • 50 g forellrom
  • salt

Servering

  • 600 g delikatesspotatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Koka potatisen.
  2. Börja sen med att göra beurre blanc. Tärna smöret. Koka ihop vin, vinäger och lök i en kastrull på medelvärme tills ungefär 3 msk vätska återstår.
  3. Vispa ner klickar av smöret i omgångar under konstant vispning. Se till att såsen bubblar lätt under tiden du vispar ner smöret. Det gör att såsen tål mer värme vid servering. Smaka av såsen med salt. Mixa.
  4. Blanda gurka och äpple och krydda med salt. Värm försiktigt blandningen i olivoljan och citronjuicen i en kastrull vid servering.
  5. Krydda rödingen med salt och pensla med olivolja, baka mitt i ugnen cirka 5 minuter. Ta ut, dra bort skinnet, om det sitter fast- låt fisken baka någon minut till.
  6. Toppa fisken med den ljumna gurkan och äpplet.
  7. Tillsätt forellrommen i beurre blanc-såsen och ringla den över fisken.
  8. Toppa med pepparrot och smörgåskrasse. Servera med kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept