Inte sju, men väl tre sorters kakor från samma läckra mördeg får du med detta enkla recept. Sno ihop ballerinakakor med nutella, mintiga snurror och fantasifullt formade kakor med kristyr på en timme.
Se Linus Larsson laga receptet
Ingredienser
Grunddeg
225 g smör
150 g florsocker
300 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
Ballerinakakor
sylt, marmelad eller nutella
Snurror
pepparmintsolja
röd hushållsfärg
Spritsade kakor
2 dl florsocker
färg
vatten
Gör så här
Grunddeg
Nyp ihop smöret med allt utom äggulor till en smulig deg.
Tillsätt äggulor och knåda ihop allt till en slät och blank deg.
Dela degen i tre och använd en del till varje kaksort. Kyl gärna degen i minst 20 minuter inplastad i kylen.
Snurror
Dela degen i två delar.
Färga en deg röd samt tillsätt några droppar pepparmyntsolja.
Kavla ut båda degarna tunt mellan två bakplåtspapper ca 2-3 mm.
Lägg dem på varandra och rulla ihop tajt till en rulle. För bästa resultat kan du kyla degen innan du skär upp i 5 mm tjocka skivor.
Grädda i 175 grader i ca 12 min.
Ballerinakakor
Kavla ut degen tunt direkt på bakplåtspapperet.
Stansa ut kakorna, på hälften stansar du även ut ett håll mitten.
Grädda dem på 175 grader i 8-10 minuter.
Låt svalna.
Lägg en klick med din favorit marmelad, sylt eller varför inte lite nutella på ena kakan.
Lägg kakan med ett hål i mitten över och tryck till lite lätt så att det precis pyser upp i hålet.
Spritsade kakor
Kavla ut degen tunt direkt på bakplåtspapperet. Stansa ut de former du vill ha med exempelvis pepparkaksformar.
Grädda på 175 grader i ca 8-10 minuter.
Låt svalna.
Spritsa och dekorera hela kakan med kristyr som du färgat i olika färger.
Låt stelna innan du serverar kakorna.
Kristyr
Satsen räcker till en färg. Blanda florsocker och färg först. Tillsätt sedan vatten lite åt gången så den inte blir för lös.