Lingonkompott med salt karamellglass och havresmul

4 - 6
Från Nyhetsmorgon

Lingon och salt kola – den perfekta kombon! När man vill ha lite crunch på toppen och inte orkar svänga ihop en paj kan man toppa desserten med rostat havresmul eller krossade kakor.

Låt ej glassen gå för länge i maskinen, ta den när den fortfarande är mjuk och riktigt krämig.

31 augusti 2013
Visa mer
4 - 6

Du behöver

Salt karamellglass

  • 1,5 dl råsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk (3 % fetthalt)
  • 3 msk glukossirap
  • 2 krm salt
  • 5 st äggulor

Havresmul

  • 2,5 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 krm salt

Lingonkompott

  • 250 g lingon
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk färskpressad citronjuice

Gör så här

  1. Salt karamellglass
    Ställ in en lämplig glassform med lock i frysen så att den blir kall.
  2. Smält sockret på svag värme tills den får en riktigt brun färg och börjar dofta karamell (se till att det inte bränns!). Rör ej!
  3. Tillsätt grädde, mjölk, glukossirap och salt.
  4. Låt koka ihop tills sockret smälter.
  5. Vispa ihop äggulorna med ca 2 dl av den varma smeten och vispa sedan in i hela den varma smeten.
  6. Sjud till en temperatur på 82 grader.
  7. Låt svalna och ställ i kyl två timmar.
  8. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
  9. Fyll den kalla glassformen med glassmeten och förvara i frysen fram till servering.
  10. Havresmul
    Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Blanda alla ingredienser till havresmulet i en bunke.
  12. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
  13. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter, rör eventuellt om några gånger under tiden. Tag ut och låt svalna.
  14. Lingonkompott
    Värm alla ingredienser i en kastrull. Låt ej lingonen koka sönder!
  15. Servera lingonen ljumma tillsammans med iskall kolaglass och havresmul på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept