Tonfiskpiroger

koket.se
Tonfiskpiroger

Tonfiskpiroger

14 ingredienser

30 m

"Dessa läckra fiskpiroger, även kända som pastels, är populära som street food i Senegal. De görs vanligtvis på en deg som man fyller och friterar, men här har jag valt en enklare variant med smördeg. Det viktiga är att få till en smakrik fyllning, gärna med hetta. Fataya serveras ofta med en spicy tomat- och löksås. Traditionella senegalesiska fatayas liknar sydamerikanska empanadas, men inspirationen kommer troligtvis från Mellanöstern." /Coura Mbaye

Se Coura Mbaye laga receptet

logo

Ingredienser

portioner piroger
  • 1 gul lök
  • 1 burk tonfisk i vatten [200 g]
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 habanero
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,75 dl persilja, hackad
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 förp fryst smördeg [10 plattor, 450 g]
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 ägg (till pensling)

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Sila av vattnet från tonfisken.
  3. Bryn löken i olja i 3 minuter. Häll i tonfisken och rör om.
  4. Tillsätt tomatpuré, den hela habaneron, chilipulver, persilja, buljongtärning, vatten och vinäger.
  5. Låt sjuda under omrörning i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
  6. Tina smördegen enligt anvisning på förpackningen.
  7. Fördela tonfiskröran på smördegsplattorna och vik ihop degen till trekanter. Tryck noga ihop degen runt kanterna.
  8. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.
  9. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader.
  10. Servera pirogerna nygräddade.