Tommys rabarbersmulpaj med vaniljsås

koket.se
Tommys rabarbersmulpaj med vaniljsås
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Tommys rabarbersmulpaj med vaniljsås

14 ingredienser

45 m

Tommys goda rabarberpaj med smuldeg, mandel, flingsalt och hemgjord vaniljsås.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • ca 1 dl sötmandel, skållad och skalad
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • 4-6 rabarberstänger, gärna färska
  • 0,5-1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse

vaniljsås

  • 5 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1,2 dl strösocker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Ansa rabarberstjälkarna, skär i fina bitar och lägg i en ugnsfast form. Strö över majsstärkelse och socker.
  2. Blanda smör, socker, mjöl och flingsalt i en bunke. Tillsätt hackad mandel och knåda ihop tills du har en deg.
  3. Smula degen över rabarbern. Strö lite flingsalt på toppen.
  4. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Vaniljsås

  1. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Skrapa ur kärnorna ur vaniljstången och låt dem koka med i kastrullen tillsammans med vaniljstången.
  2. Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor.
  3. Vispa tills första bubblan dyker upp. Se upp så det inte bränner fast i botten.
  4. Ta ut vaniljstången och släng. Häll över i en skål och vispa lite till under nedkylning så att inte äggulan i vaniljsåsen stannar sig.
  5. Ta ut pajen ur ugnen, låt den svalna och servera med vaniljsåsen.