Kryddinkokt lax med rostad vitlöks grädde

Kryddinkokt lax med rostad vitlöks grädde
Foto: TV4

Kryddinkokt lax med rostad vitlöks grädde är en förrätt som går bra att förbereda i god tid för middagen.

Du hittar alla recept från Nyår med Tina

här


22 december 2010

Du behöver

Lax

  • 300 g lax, färsk med skinn
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 st lime, rivet skal och saft
  • 0,5 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 2 msk currypasta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1-1.5 msk finsalt
  • 1 st purjolök, stor, tvättad

Vitlöksgrädde

  • 3 dl grädde, löst vispad
  • 4 st vitlöksklyftor, skalade
  • olja

Gör så här

  1. Lax
    Skär laxen i portions bitar.
  2. Lägg bitarna i djup form med skinnsidan uppåt.
  3. Koka upp övriga ingredienser till lagen.
  4. Skär purjolöken i 4 bitar/stubbar och lägg även de i formen med laxen.
  5. Häll den varma lagen på laxen och löken.
  6. Sätt plast över och låt den svalna.
  7. När den är avkyld, sätt in den i kylen.
  8. Vitlöksgrädde
    Rosta vitlöksklyftorna i lite olja i en panna. De ska bli gyllenbruna.
  9. Mosa med en gaffel och blanda lite ”slarvigt” med den vispade grädden.
  10. Servera laxen kall med vitlöksgrädden.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept