Västerbottenspaj med räkor och löjrom

40 min
Västerbottenspaj med räkor och löjrom
Foto: TV4

En svensk klassiker med lyxiga tillbehör. Receptet ger fyra små pajer.

Dryck till maten
Hubert Beck Pinot Gris Réserve du Chevalier (ett vitvin från Alsace, torrt och inslag av gråpäron och honung). Artnr 12105.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


20 oktober 2010
Visa mer
40 min

Du behöver

Pajdeg

  • 75 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 msk vatten

Fyllning

  • 100 gram riven Västerbottensost
  • 1 st helt ägg
  • 1 st äggula
  • 1 dl grädde
  • lite salt

Tillbehör

  • räkor
  • löjrom
  • crème fraîche
  • rödlök, finhackad
  • gräslöksstrån

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen.
  3. Tryck ut degen i fyra små pajformar och nagga lite lätt med en gaffel.
  4. Lägg formarna i frysen medan du förbereder pajfyllningen.
  5. Fyllningen
    Blanda ingredienserna till fyllningen.
  6. Förgrädda pajskalen i ca 10 minuter, ta ut dem och häll i fyllningen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter.
  8. Dekorera pajen med räkor, löjrom, crème fraîche, finhackad rödlök och några gräslöksstrån. Ringla lite crema di balsamico på tallriken för lite trevligare presentation.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept