24 ingredienser
Ankbröst blir sagolikt gott och mört om man behandlar det medlite ömhet, inte översteker det och låter det vila ordentligt innanman skär upp det i riktigt tunna skivor. Med sötsyrlig plommonsås, hasselbackspotatis och kål till blir den här rätten både vällustig och elegant. /Sigrid Bárány
Till anka kan både vitt och rött vin drickas. Här hänger det på vad det är för tillbehör. I detta fall har vi en plommonsås vilket gör att jag vill dricka ett lättare rött vin. Ata Rangi Crimson Pinot Noir 2014 från Nya Zeeland är ett vin som jag vid flertalet tillfällen har sippat på till just ankbröst och vet att det är kanongott till. Pinot Noir är helt rätt val av druvsort. Här är en variant med lite mer power för att vara en Pinot. Den har fruktigheten som behövs till plommonsåsen i form av jordgubbar, hallon och just plommon. Men den har också lite kryddighet som exempelvis ingefära, mynta och fatkaraktär. Mums! Beaujolais med druvan Gamay är också ett bra alternativ till ankan. Testa gärna Morgon 2014 från Georges Duboeuf.