Genovesisk minestrone med pesto

1 h
4
Genovesisk minestrone med pesto
Foto: TV4

Minestronesoppa med bönor som serveras med pesto och riven parmesan.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

4 februari 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Minestrone

  • 1 msk olivolja
  • pancetta
  • 4 selleristjälkar, finhackade
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 stora tomater
  • 2 l kycklingbuljong
  • 2 msk socker
  • 3 morötter, finhackade
  • 0,5 kopp rotselleri, finhackad
  • 1 stor schalottenlök
  • 4 stänglar färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • tråd
  • 1 parmesanskalk
  • 1 peccorinoskalk
  • 2 potatisar, tärnade
  • 1 liten squash
  • 3 grönkålsblad
  • 1 burk cannellinibönor
  • peppar
  • salt
  • parmesanost

Pesto

  • 75 g pinjenötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krukor basilika, ca 40 blad.
  • 60 g parmesan
  • 60 g peccorino
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl rapsolja

Gör så här

  1. Stek pancettan på medelvärme i lite olja, tills de blir gyllenbruna, ca 5 min.
  2. Under tiden skalar och hackar du alla grönsaker. Strö socker över de tärnade tomaterna.
  3. Stek sofriton, dvs morötter, rotselleri och schalottenlök med pancettan, på låg eller medelstark värme i ca 10 min. Grönsakerna ska mjukna, absolut inte brynas. Lägg i sellerin, vitlöken och tomaterna i slutet, innan du häller på buljongen.
  4. Snurra in lagerbladen med timjan och bind en tråd runt buketten. Lägg ner buketten i soppan tillsammans med skalken från parmesanen och peccorinon. Koka på svag värme i 15 min.
  5. Skär bort stammen från den grönkålen och dela kålen i små nätta bitar. Lägg ner potatis, squash, grönkål och bönor. Koka 10 min, tills potatistärningarna mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
  6. Pesto
    Mortla pinjenötterna. Finhacka vitlöken och grovhacka basilikan. Riv parmesanen och peccorinon. Blanda allt i morteln. Ringla ner oljorna tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servering
    Glöm inte ta ut parmesan- och peccorinoskalkarna och bouqet garni. Servera soppan i djupa tallrikar, klicka i pesto och riv parmesanost över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept