Dumplings med het dippsås

Dumplings med het dippsås
Foto: Anders Timrén/ Daniel Ohlsson

Goda asiatiska degknyten fyllda med köttfärs och heta kryddor. Recept från kokboken Sveriges mästerkock

Receptet ger ungefär 30 dumplings.

Tänk på att lägga ett salladsblad eller pensla med olja i botten på asken så att inte dumplingen fastnar.
Har du inte en bambuask, ångkoka med insats i en gryta.

Se fler recept från kokboken

Sveriges mästerkock


17 februari 2012
Visa mer

Du behöver

Deg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten

Fyllning

  • 1 st morot
  • 2 st små salladslökar
  • 0,5 st habanero chili
  • 1,5 dl jordnötter
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk tamarisoja eller japansk soja
  • 2 msk fisksås
  • 350 g nötfärs
  • 0,5 st lime

Dippsås

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st habanero chili
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk färsk limesaft
  • 2 tsk strösocker
  • 6 st färska myntablad
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Deg
    Mät upp mjölet i en bunke.
  2. Gör en liten grop i mjölet och tillsätt lite vatten. Blanda. Tillsätt lite mer vatten, blanda igen. Fortsätt så tills du har en smidig deg som inte klibbar.
  3. Låt degen vila i kylen i ca 30 minuter.
  4. Fyllning
    Skala och riv moroten fint på rivjärn.
  5. Skiva salladslöken och hacka habaneron fint.
  6. Hacka jordnötterna grovt.
  7. Lägg allt i en skål och pressa i vitlöken. Smaksätt med soja och fisksås.
  8. Tillsätt färsen och blanda allt. Smaka av med limesaft.
  9. Dippsås
    Skiva vitlöken och strimla habaneron fint. Rör ihop med de övriga ingredienserna.
  10. Låt dippsåsen stå i kylen och dra lite innan du serverar.
  11. Dumplings
    Mjöla ett bakbord och kavla ut degen så tunt det går. Stansa ut ca 7 cm stora rundlar.
  12. Klicka ut en tesked av fyllningen på varje rundel.
  13. Pensla med vatten längs kanterna och tryck ihop dem väl till ett knyte.
  14. Lägg dem i en bambuask och ånga dem i ca 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept