Svarta vinbär med kaffeglass

koket.se
Svarta vinbär med kaffeglass
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Svarta vinbär med kaffeglass

16 ingredienser

1 h + tid i frys

Den här desserten är något utöver det vanliga och gör sig riktigt bra till nyår! För vad sägs om en glasskupol med kaffeglass, svartvinbärsfyllning och maräng?

Vintips från Alf: Château de Fesles, Bonnezeaux, 2015. Nr: 94207.

Se Sebastian Gibrand laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sorbet med svarta vinbär

  • 75 g vatten
  • 25 g glykos
  • 135 g strösocker
  • 225 g svartvinbärspuré
  • 10 g citronsaft

Kaffeglass

  • 250 g mjölk
  • 250 g grädde
  • 1 vaniljstång
  • 100 g strösocker
  • 30 g glykos
  • ev 5 g snabbkaffepulver
  • 75 g äggula
  • 1 gelatinblad

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Montering

  • 60 g svartvinbärssylt

Gör så här

Sorbet med svarta vinbär

  1. Koka ihop socker, glykos och vatten till en sockerlag.
  2. Mixa purén med sockerlagen.
  3. Smaka av med citronsaft.
  4. Kör smeten i en glassmaskin.

Kaffeglass

  1. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med vanilj, låt dra i ca 10 minuter.
  2. Vispa socker, glykos, snabbkaffepulver och äggula fluffigt.
  3. Blötlägg gelatinet.
  4. Vänd ner äggblandningen i den varma mjölken.
  5. Sjud försiktigt till 82 grader, tillsätt sedan gelatinet.
  6. Sila och kyl ned.
  7. Kör smeten i en glassmaskin.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker i taget.
  2. Vispa till en fast maräng.

Montering

  1. Spritsa hälften av kaffeglassen i önskad form.
  2. Gör ett håll i glassen och fyll med sylt.
  3. Låt stå i frysen ett par timmar eller över natten.
  4. Täck sedan resterande form med svartvinsbärssorbet och frys igen.
  5. Ta ut glasskupolen ur formen och spritsa maräng på glassen.
  6. Bränn marängen med brännare innan servering.