Stekt gös med sandefjordssås

POPULÄRT
Stekt gös med sandefjordssås
Adam Thulin
Adam Thulin

Stekt gös med sandefjordssås

9 ingredienser

30 m

Stek gös med purjolök och sandefjordssås är en klassisk och uppskattad kombination.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fast potatis, skalad
  • 1 purjolök
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • 0,5-1 citron
  • 600 g vit fisk (gös, torsk eller rödspätta)
  • smör (till stekning)
  • salt

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i 2x2 cm stora bitar.
  2. Koka potatisbitarna i saltat vatten i 12-15 minuter.
  3. Lägg sedan potatisen i en liten kastrull med en klick smör och rör om. Låt sedan stå fram till servering.
  4. Tvätta och strimla purjolöken.
  5. Lägg lite av den strimlade purjolöken i isvatten och använd till servering.
  6. Fräs resterande purjolök i smör i ca 7 minuter tills den blivit mjuk.
  7. Smaka av med salt, citronzest och citronsaft från en halv citron. Låt sedan stå fram till servering.
  8. Låt crème fraîche och grädde puttra upp, ta sedan bort från värmen och mixa eller vispa ner smöret.
  9. Smaka av med salt, citronsaft och lite citronzest.
  10. Salta fisken och hetta upp rikligt med smör i en panna.
  11. Stek fisken på ena sidan tills den har fått en gyllene färg.
  12. Vänd sedan fisken och stek den tills den når en innertemperatur på 43 grader.
  13. Smaka av med eventuellt mer salt och citronsaft.

Servering

  1. Värm försiktigt upp purjolöken, potatisen och såsen.
  2. Lägg upp enligt önskemål och toppa sedan med den strimlade purjolöken.