Fasanhöna som i Florens

Fasanhöna som i Florens
Foto: David Loftus

Fasanen ska fyllas, övertäckas med lardo och bindas upp. Ja, det ligger lite pyssel bakom slutresultatet, men svårt är det inte. Använd helst stektermometer så pippin blir perfekt. /Stefano Catenacci

Receptet kommer från boken Mitt goda Toscana.

Lardo
finns att köpa i de flesta butiker och är en italiensk specialitet. En bit späck/fett som man oftast skär i tunna skivor.

12 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st fasanhöna
  • 150 g parmaskinka, i bit
  • 50 g pancetta
  • 1 st schalottenlök
  • 4 st vilköksklyftor
  • 1 st salviakvist
  • 1 st rosmarinkvist
  • 10 skivor lardo di Colonnata
  • 200 g smör
  • 3 msk olivolja (Villa Magra eller annan jungfruolja)
  • salt och vitpeppar
  • bindgarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Tärna parmaskinka och pancetta.
  3. Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Fyll fasanen med parmaskinka, pancetta, lök, vitlök, salvia, rosmarin, salt och peppar.
  5. Linda in fasanen i lardoskivorna, bind ihop med bindgarn.
  6. Lägg fasanen i en ugnsfast form med smör och olja. Stek i ugnen tills innertemperaturen nått 60°.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept