Oscar den II:s tårta

Från Nyhetsmorgon

Oscar den II:s tårta är en lyxig marängtårta med en härlig smörkräm. Var ute i god tid, tårtan äts försts på tredje dagen.

14 maj 2010
Visa mer
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Botten

  • 150 g äggvita (ca 5 st)
  • 240 g socker
  • 60 g rostad mandel

Kräm

  • 125 g grädde
  • 125 g socker
  • 100 g äggula (ca 5 st)
  • 190 g tärnat smör
  • 65 g rumstempererat smör till dagen efter

Montering

  • 150 g flagad rostad mandel

Gör så här

  1. Dag 1
    Botten
    Vispa äggvita med en tredjedel av sockret.
  2. Tillsätt resterande socker i 2 omgångar med ungefär 5 minuters intervall. Marängen ska vara glansig och spritsbar.
  3. Måla med hjälp av en tallrik 3 runda ringa på bakplåtspapper.
  4. Fyll en spritspåse med rund tyll.
  5. Börja spritsa på pappret från mitten av ringen i en spiral tills man kommer till slutet av den utmålade ringen.
  6. Fortsätt på samma sätt tills du har 3 marängbottnar.
  7. Torka marängen i ugn, 75 grader ca 10 timmar.
  8. Krämen
    Koka grädde och hälften av sockret.
  9. Vispa upp resterande socker med äggula.
  10. Vänd ned det i grädden efter uppkok.
  11. Värm till 83 grader.
  12. Häll i det tärnade smöret.
  13. Rör om tills smöret har smält.
  14. Sila och häll i en form.
  15. Täck med plastfilm och ställ kallt.
  16. Dag 2
    Blanda krämen dagen efter med det rumstempererade smöret och krämen är klar att användas.
  17. Montering
    Lägg marängbotten.
  18. Stryk över smörkrämen. Repetera tills 3 lager är klara.
  19. Stryk smörkräm runt hela tårtan.
  20. Avsluta med att täcka med rostad flagad mandel.
  21. Ställ tårtan i frysen och servera dagen efter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept