Sparris och morötter med holländsk sås

Sparris och morötter med holländsk sås
Foto: TV4

Den lena smör- och äggsåsen är en klassiker, vida känd och ofta serverad även till fisk. Använd inte aluminiumkastrull, för då blir såsen missfärgad! Värm över ytterst svag värme eller i vattenbad. Såsen får absolut inte koka, för då skär den sig!

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g vit sparris
  • 500 g grön sparris
  • 500 g späda morötter
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 30 g smör
  • 1 lök, finhackad
  • 1 krm socker
  • 0,75 grönsaksbuljong
  • 4 äggulor
  • 8 msk vatten
  • 200 g smör, smält och ljummet
  • salt och malen vitpeppar
  • lite färskpressad citronsaft

Gör så här

  1. Hollandaisesås: Vispa upp äggulorna och vattnet i en kastrull. Vispa hela tiden tills det börjar tjockna. Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning. Såsen ska bli luftig och tjock. Smaksätt den med salt, peppar och citronsaft.
  2. Skala de vita sparrisarna och skär av ändarna på dem och på de gröna sparrisarna. De gröna behöver inte skalas. Skrapa de späda morötterna. Koka sparrisen i saltat vatten och en liten klick smör. De vita kokas i ca 20 minuter och de gröna i ca 10 minuter.
  3. Finhacka löken och mjukfräs den i resten av smöret utan att den tar färg. Tillsätt sockret. Häll i buljongen och lägg i morötterna. Sjud i ca 15 minuter. Lägg upp grönsakerna och häll såsen över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept