Sparris med mandelsmör

Sparris med mandelsmör
Foto: TV4

Färsk sparris, både grön och vit, finns året om i butikerna. Bäst på vår och försommar. Den vita måste skalas, den gröna kan kokas efter att den nedre träiga delen skurits bort.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg sparris, färsk eller motsvarande mängd konserverad
  • vatten
  • salt
  • 75 g smör
  • 1 påse mandelspån

Gör så här

  1. Om sparrisen är färsk skalas den från toppen och nedåt och läggs efterhand i kallt vatten.
  2. När den är klar buntas sparrisen med alla knoppar åt samma håll, knyt om bunten på två ställen med hushållssnöre och var rädd om knopparna.
  3. Lägg sparrisen i lätt saltat vatten och koka på svag värme tills den blir mjuk. Med nyskördad sparris tar det cirka 1/2 timme. Tag upp den och låt den rinna av.
  4. Använder man konserverad sparris öppnas burken i botten för att man inte ska skada knopparna, och stjälkarna läggs i en gryta med svagt kokande vatten. Den konserverade sparrisen behöver bara en kort uppvärmningstid, ca 5 min. Tag upp den med hålslev och låt den rinna av men inte kallna.
  5. Medan sparrisen kokar smälter man smöret och rostar mandeln lätt i en stekpanna.
  6. Lägg upp sparrisstjälkarna på ett varmt fat och häll det heta smöret över. Strö över den rostade mandeln och servera rätten mycket varm.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept