Sparris med hollandaisesås och förlorat ägg

Sparris med hollandaisesås och förlorat ägg
Foto: TV4

Efter den här kraftiga förrätten behöver du endast servera en lätt middag. Rätten passar även som lättare lunch eller supé.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 20 stjälkar vit sparris
  • vatten och salt

Förlorat ägg:

  • 4 ägg
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ättika

Till servering:

  • smörfräst bladspenat
  • hollandaisesås

Gör så här

  1. Pocherade ägg : Häll vatten i en låg, vid kastrull. Låt koka upp och tillsätt salt och ättika. Minska värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i en kopp och låt det sakta glida ner i vattnet. Se till att vattnet sjuder. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt. Det tar ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
  2. Skala sparrisen försiktigt med en potatisskalare. Börja skala från övergången av den tydliga knoppen och hela vägen ner längs med stammen. Skala så djupt att den tvärstrimmiga strukturen i sparrisköttet blottläggs, så slipper gästerna tugga det trådiga. .
  3. Beräkna 1 tsk salt per liter vatten. Använd antingen en hög sparrisgryta där sparrisen kokas ”stående” eller en bredbottnad där sparrisen kan ”ligga” med knopparna åt samma håll. Koka sparrisen i 5-15 minuter beroende på mjällhet och grovlek. Häll av vattnet och lägg genast upp tillsammans med spenat, sås och ägg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept