Sparris al dente

Sparris al dente
Foto: TV4

Grön sparris är billigare än den vita, som är dyr och lyxigt god. Om du unnar dig vit sparris måste du skala den först, annars fastnar det sega ytterhöljet i tänderna. Skala försiktigt med en potatisskalare och låt gärna sparrisen vila mot handleden, så går den inte av så lätt (akta knopparna, de ska inte skalas). På den gröna sparrisen räcker det ofta att skära bort den sega och trådiga delen. Nyckeln till god sparris är att den ska vara fräsch. Köp den inte om den börjar sloka eller är brun i kanterna. Då smakar den inte gott.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g färsk grön sparris
  • salt
  • 1 msk smör
  • Vinägrett:
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk senap
  • 0,5 tsk strösocker
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Skölj sparrisen väl. Var försiktigt så att du inte bryter av några knoppar. Skär bort de grova och trådiga ändarna.
  2. Lägg sparrisen i en stekpanna eller vid kastrull. Häll i 1 cm vatten. Krydda med salt, sätt på ett lock och låt vattnet koka upp på hög värme. Sänk värmen till medel och låt sjuda i 2-6 minuter, beroende på stjälkarnas tjocklek. Prova med en vass kniv om stjälkarna är färdigkokta, det ska vara lite motstånd.
  3. Sila omedelbart av sparrisen och servera. Ät den med smör eller vinägrett. Sparris smakar alldeles utmärkt utan tillbehör.
  4. Vinägrett: Blanda vinäger, senap, socker, peppar och salt i en liten skål. Vispa med en gaffel. Häll sakta ner oljan och vispa tills allt är blandat. Häll dressingen över den varma sparrisen och servera. Du kan även äta med smör eller bara som de är. Sparris smakar alldeles utmärkt utan tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept