Spaghetti med brynt smör och saffran

Spaghetti med brynt smör och saffran
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Spaghetti med brynt smör och saffran

13 ingredienser

30 m

Spaghetti med brynt smör, saffran, tomat, mozzarella och oliver är en både snabb och välsmakande rätt att förgylla vardagen med.

Ingredienser

portioner
  • 100 g svarta oliver utan kärnor
  • 400 g spaghetti, bronsvalsad
  • 40 g salt
  • 100 g smör
  • 0,5 g saffran
  • 1 burk san marzano-tomat
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 dl olivolja (mild)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk oregano

Mozzarellakräm

  • 150 g buffelmozzarella
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl grädde

Gör så här

  1. Låt oliverna rinna av, pressa gärna dem mellan dubbla hushållspapper för att bli av med så mycket fukt som möjlig.
  2. Lägg oliverna i en ugnsfast form och baka i ugnen på 175 grader varmluft tills de är helt torra, ca 1,5-2 timmar. Låt svalna.
  3. Koka pastan i en rymlig kastrull med 40 g salt. Koka pastan 3-4 minuter kortare än koktiden på paketet.
  4. Bryn smöret gyllene i en panna med höga kanter, sänk värmen och tillsätt saffran. Låt det försiktigt brynas en stund.
  5. Passera eller krossa tomaterna fint med handen (mixa inte). Häll sedan ner dem i grytan tillsammans med vinäger, olivolja, salt och oregano.
  6. Låt såsen koka ihop, rör om så smöret fördelas jämnt. Håll såsen varm.

Mozzarellakräm

  1. Mixa mozzarellan med salt och hälften av grädden till en jämn kräm. Späd med resten av grädden.

Servering

  1. Fördela krämen i botten på djupa tallrikar.
  2. Rör samman pastan med såsen och låt pastan koka klart i såsen. Späd med någon sked pastavatten efterhand för att få en fin och simmig sås.
  3. Snurra upp en portion pasta och lägg det på mozzarellakrämen.
  4. Blir det sås över i pannan så häll den över spaghettin.
  5. Krossa oliverna grovt och fördela dem över spaghettin, servera genast.