Sötsalt räksalsa med fröknäcke

1 h 15 m
4
Sötsalt räksalsa med fröknäcke
Foto: TV4
1 h 15 m
4

Du behöver

Fröknäcke

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl vatten, kokhett

Räksalsa

  • ca 350 g gurka, urkärnad och tärnad
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 1 syrligt äpple, tärnat
  • 1 knippe rädisor, tunt skivade
  • 1 kg räkor med skal, tinade och skalade
  • 1-2 msk dill, finhackad

Dressing

  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk söt senap
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar

Garnering

  • 8 skivor rädisa
  • 8 räkor

Gör så här

  1. Fröknäcke
    Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Tag en plåt och lägg dit bakplåtspapper.
  2. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Häll över oljan och det kokheta vattnet på en gång. Blanda runt till en kladdig röra och häll på bakplåtspappret. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten jämt över hela plåten. Grädda i ugnen i ca 1 timme.
  3. Ta ut och låt svalna på galler. Bryt i bitar och förvara de kex som blir över i plåtburk.
  4. Räksalsa
    Blanda gurka, rödlök, äpple, rädisor och räkor i en bunke. Tillsätt dill efter eget tycke och smak. Blanda runt.
  5. Dressing
    Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och svartpeppar. Häll dressingen över räksalsan, blanda runt och ställ svalt i 20-30 minuter.
  6. Blanda runt allt igen och fördela salsan i fyra serveringsskålar. Om det är dressing kvar i botten av bunken fördela även den i skålarna.
  7. Garnera med några skivor rädisa och ett par räkorna. Servera tillsammans med fröknäcke.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept