Snökakor

Snökakor
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Snökakor

13 ingredienser

2 h

De här populära kakorna med mörk choklad rullas i florsocker och kallas snökakor. En perfekt liten kaka att bjuda på i vinter!

Ingredienser

portioner styck
  • 100 g mörk choklad
  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 0,5 krm salt
  • 0,25 dl mjölk
  • strösocker (till garnering)
  • florsocker (till garnering)

Gör så här

  1. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna.
  2. Vispa farinsocker och smör. Knäck sedan i ägget och blanda väl.
  3. Tillsätt vanilj, kardemumma samt den smälta chokladen och blanda ihop.
  4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat skål.
  5. Rör ner mjölblandningen och mjölken i smörblandningen, degen kommer att vara ganska lös.
  6. Forma en rulle av degen och plasta in den, låt vila i kylen 1-2 timmar.
  7. Ta ut rullen och dela den i 20 delar. Rulla degbitarna till bollar som du plattar till lite lätt.
  8. Rulla sedan bollarna först i strösocker och sedan i florsocker.
  9. Lägg dem efterhand på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Grädda på 175 grader i ca 14 minuter tills ytan krackelerar.