Smörhöna med fikon och konjaksglasyr

ca 1 30 h
Smörhöna
Foto: TV4
ca 1 30 h

Du behöver

Grunddeg

  • 50 g jäst
  • 3,75 dl mjölk
  • 900 g vetemjöl special (15 dl)
  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • salt

Smörhöna

  • 0,33 grunddeg
  • 150 g torkade fikon
  • 50 g mandel
  • 1-1,5 dl vatten
  • 50 g honung
  • 25 g smör
  • 0,5 ägg, till pensling
  • flagad mandel, till dekoration

Konjaksglasyr

  • 150 g vispgrädde (1,5 dl)
  • 200 g mörk choklad
  • 25 g smör, mjukt
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk konjak (ev. något mer)

Gör så här

  1. Grunddeg
    Värm mjölken fingervarm, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Slå på resten av mjölken.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i köksmaskin i ca 10 minuter.
  3. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
  4. Smörhöna
    Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Finhacka fikonen och mandeln.
  6. Koka upp fikon, vatten, honung, mandel och smör. Låt koka ett par minuter. Häll över blandningen i en kall skål för att svalna.
  7. Kavla under tiden ut en tredje del av grunddegen. Bred fyllningen på degen och vik ihop degen. Skär fina avlånga remsor och snurra ihop varje remsa till en knut.
  8. Lägg knutarna på ett bakplåtspapper. Låt knutarna jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över lite flagad mandel.
  9. Baka mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på ett galler.
  10. Konjaksglasyr
    Koka upp grädden och hacka under tiden chokladen. Rör ner chokladen i den heta grädden tills den smält ordentligt.
  11. Klicka ner smör i chokladblandningen och rör tills det blivit en slät kräm. Smaka av med rörsocker och konjak.
  12. Ringla konjaksglasyren över smörhönorna när de svalnat.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept