Smörgåstårta med champinjoner

Smörgåstårta med champinjoner
Foto: TV4

Själva tårtan kan göras klar en dag före servering. Smörgåsmargarinet fungerar som “murbruk” och håller ihop tårtan. Dekorationen bör inte läggas på i förväg, utan strax innan tårtan ska ätas. Lägg remsor av smörpapper instuckna en bit under bröden för att skydda underlaget medan du arbetar med tårtan. När tårtan är klar drar du bara bort remsorna.

26 januari 2009
Visa mer
16

Du behöver

  • 12 landgångsbröd
  • 300 g färska champinjoner
  • smör att bryna i
  • salt och malen vitpeppar
  • bordsmargarin
  • 200 g vegetarisk pastej
  • 1 dl bostongurka
  • 300 g skivad ost
  • 1 dl champinjonkräm
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl vispgrädde

Till dekoration:

  • 2 knippor persilja
  • 150 g färska champinjoner
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 0,25 purjolök

Gör så här

  1. Hacka 300 g champinjoner, bryn dem i smör och krydda med salt och peppar. Låt dem svalna och kyl dem. Skär bort alla kanter på brödet. Lägg ut tre av landgångsbröden på en bricka. Bred pastej på brödet och lägg på bostongurkan. Bred ännu ett lager bröd med bordsmargarin och lägg med margarinet neråt, mot pastejen. Lägg skivorna på andra ledden än de första, så håller tårtan bäst.
  2. Bred på champinjonkrämen och lägg på ännu ett lager bröd, nu bredda på båda sidor. Lägg ovanpå champinjonkrämen och lägg på den skivade osten. Bred till sist och lägg på ett nytt lager bröd.
  3. Vispa grädden och rör ihop den med majonnäsen. Bred på gräddmajonnäs ovanpå och runt hela tårtan. Så här långt kan tårtan förberedas. Strö de stekta champinjonerna ovanpå tårtan. Hacka persiljan och skär purjolöken snett. Klappa in sidorna på tårtan med persilja. Skiva champinjonerna och fukta dem med citronsaft, lägg dem ovanpå tårtan och strö över purjolöken.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept