Smillas glutenfria pizza

1 h
3 - 5
Smillas glutenfria pizza
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Bästa receptet på glutenfri pizzabotten. Görs på glutenfri mjölmix och fiberhusk.

Receptet ger 3 normalstora pizzor eller 9 minipizzor.

8 juni 2015
Visa mer
1 h
3 - 5

Du behöver

  • 2 + 0,5 dl ljummet vatten (ca 37 grader)
  • 25 g färsk jäst
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 5 dl glutenfri mjölmix + ev lite till utkavlingen
  • 1 tsk bakpulver
  • tomatsås
  • riven ost och ev mozzarellaost i skivor
  • valfri topping, typ skinka, salami, parmaskinka, skivade champinjoner, rucola
  • torkad oregano

Gör så här

  1. Blanda 2 dl ljummet vatten med jäst och fiberhusk. 

  2. Tillsätt olja och salt och blanda med en gaffel. Låt jäsa 10 minuter. 

  3. Tillsätt mjölmix och bakpulver. Arbeta in ingredienserna med en degblandare eller en elvisp med degkrokar tills det är en torr, ganska smulig deg.
  4. Tillsätt 0,5 dl vatten och arbeta in det 
i degen så att den blir jämn. 

  5. Jäs degen under en kökshandduk 
30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader 
och sätt in en plåt. 

  6. Kavla ut runda, tunna bottnar på 
bakplåtspapper. Om degen känns kladdig kan du mjöla kaveln och papperet lite. 

  7. Lägg på tomatsås, sedan lite ost, valfri topping, ost igen och sist oregano.
Jag gillar att ha ganska lite fyllning. Tar man för mycket blir pizzan väldigt tung och blöt, vilket ofta gör att bottnen inte blir så genomgräddad och krispig som jag vill ha den. 

  8. Flytta över papperet med pizzan eller pizzorna på den heta plåten (bränn dig inte!) och grädda cirka 15 minuter. När pizzan har en gyllene färg och osten har smält är pizzan klar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept